torstai 7. marraskuuta 2013

TVT kuvataiteen opetuksessa

Lukion kuvataiteen opettaja kuvaa TVT:n roolia omassa työssään:

Omassa työssäni voin hyödyntää tablettia monin eri tavoin. Helposti mukana kuljetettavana se on ollut mukanani palavereissa, kokouksissa, kotona yms. Sen avulla on ollut helppo käydä mm. Wilmassa tarkistamassa viestejä, poissaoloja, suorittaa arviointia ja kirjoittaa vaikka sähköpostiviestejä. Ylipäätään tabletti on tuonut joustavuutta omaan työhön.

Oppilaskäytössä tabletti on mahdollistanut nopean tiedon- ja kuvahaun kuvataiteen eri tehtäviin.

Tabletit tulevat tarjoamaan joustavamman ja nopeamman, joskín kevyemmän keinon kuvien ja videoiden ottamiseen. Tämä tuo joustoa ja antaa nykyaikaisen lähestymistavan kuvallisen materiaalin tuottamiseen ja jakamiseen vaikka verkossa.

Kuvataiteen opetuksessa tabletteja on hyödynnetty esimerkiksi veistosten tekemisessä. Työskentely on nopeutunut ja korvannut tulosteiden ja paperisten valokuvien käyttöä.

Opiskelija muotoilee punasavesta veistosta omasta koirastaan. 

Tietokone on ollut olennainen osa kuvataidetta jo toistakymmentä vuotta. Alussa luokassani oli yksi tietokone, nykyään kolme ja ensi vuonna jo viisi kappaletta. Tietokone on yksi kuvantekemisen väline ja sitä voi hyödyntää eri tavoin lähes kaikissa kuvataiteen töissä. Luokassani on lisäksi skanneri kuvien kaappaamiseen, kaksi tulostinta (A3 -kokoinen värilaser sekä A4 -kokoinen mustesuihku), sekä dataprojektori kuvien, powerpoint-esitysten ja elokuvien esittämiseen.

Videoita on kuvattu alusta asti alussa analogisella kameralla. Kymmenkunta vuotta sitten kamera vaihtui digitaaliseen DV- kameraan ja nykyään käytössä on kolme videokameraa, jotka tallentavat suoraan muistikorteille. Tämän lisäksi kuvataiteessa on viisi digitaalista järjestelmäkameraa, joilla kuvataan paitsi kuvataiteen tunneilla, niin niillä myös ikuistetaan mm. erilaisia koulumme tapahtumia eri käyttöön. Lukion vanhojen tanssit on kuvattu videolle jo 2000-luvun alusta ja niistä tehty dvd-levy on ollut oppilaiden lainattavissa omaan kopiokäytöön.

Luokan tietokoneissa on ajanmukaiset ohjelmat kuvien käsittelyyn sekä elokuvien editoimiseen. Kuvankäsittelyssä käytämme Adobe Photosopin Elements -ohjelmaa ja elokuvat editoimme Pinnacle Studion editointiohjelmalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti