torstai 31. lokakuuta 2013

Työpajoja opettajille

Lokakuun aikana TVT-tiimin opettajat järjestivät työpajoja opettajille. Kevätlukukaudella tehdyn kartoituskyselyn perusteella suunniteltiin ja toteutettiin kokonaisuudet kuvankäsittelyn perusteista, esitysgrafiikan perusteista, Google Drive -sovelluksen hyödyntämisestä sekä sähköisen kokeen teosta Socrativella. Kukin tiimin opettaja järjesti 30-60 minuuttia kestävän työpajansa kaksi kertaa lokakuun aikana.



Kun tablet-laitteet jaettiin ensimmäisen vuoden opiskelijoille käyttöön toisen jakson ajaksi, pari päivää sen jälkeen järjestettiin ilmenneen tarpeen mukaan työpaja opettajille Samsung Galaxy Note -tabletin peruskäytöstä.



Osallistujien antaman palautteen perusteella sisällöt vastasivat ilmoittautumislomakkeen etukäteisinfoja. Monet ovat hyödyntäneet työpajoissa saamiaan oppeja syyslukukauden aikana ja aikovat hyödyntää lisää tulevaisuudessa. Omalla ajalla tapahtuvaa lisäharjoittelua estää monilla ajan puute. Siksi TVT-tiimin jäseniltä työpäivänkin aikana saatavaa tukea pidetään tärkeänä jatkon kannalta. Työpajojen kestosta  (30-60 minuuttia) kaikki osallistuneet olivat yhtä mieltä. Työpäivän päätteksi tämän pituiset työpajat ovat riittäviä uuden asian oppimiseen. 

maanantai 28. lokakuuta 2013

Tabletit opiskelijoiden käyttöön

Syyslukukauden aikana hankitut tabletlaitteet annettiin toisen jakson alussa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden käyttöön. Opiskelijat ja heidän huoltajansa allekirjoittivat käyttöönottositoumuksen. Opiskelijoita ohjeistettiin kuljettamaan tabletteja mukanaan kaikilla kyseisen jakson oppitunneilla. Ohjeistuksessa korostettiin, että laite tulee ladata kotona, jotta seuraavan koulupäivän aikana työskentely sujuu ilman katkoksia. Näppäimistöjen suhteen tehtiin ratkaisu, että näppäimistöt ovat käytössä vain koululla koulupäivien aikana.

Kolmannen jakson alussa laitteet annetaan toisen vuoden opiskelijoiden käyttöön samoin periaattein.



tiistai 1. lokakuuta 2013

Löytöretkeilemässä

Tänäkin syksynä Löytöretki -seminaarin ohjelma sai meidät lähtemään Konnevedelle. Neljän opettajan voimin saimme päivästä ja ennenkaikkea työpajoista irti monenlaista. YO-kirjoitusten sähköistämisestä saimme tuoreeltaan terveisiä lukion opettajakunnalle. Lisäksi tutustuimme mm. pelipedagogiikan osa-alueisiin ja 3D-tulostamiseen. Etäpäivä -idea onkin oma lukunsa. Siitä lisää joulukuussa.


Tabletlaitevalinta: Galaxy Note lukio-opetukseen

Lukiolla tehtiin lukuvuoden 2012-2013 aikana vertailua eri tabletlaitteista. Kesällä 2012 hankittiin viisi iPad -laitetta ja kevätlukukaudella 2013 yksi Galaxy Note.

Pitkän harkinnan ja opetuskäytössä saatujen kokemuksien perusteella valittiin Samsung Galaxy Note. Valintakriteerejä olivat:

1) Notessa on helppo kirjoittaa käsin tekstiä terävän kynän avulla. Näin ollen opiskelija voi esim. laskea S Noten avulla matemaattisten aineiden tehtäviä, tehdä risteytystehtäviä, piirtää helposti kaavioita ja kuvia.

2) Googlen sovellukset toimivat erittäin hyvin Notessa.  Kannuksen opetustoimessa on siirrytty käyttämään Google Apps for Education -sovelluksia, ja jokaisella opiskelijalla on oma Google-tili.

3) Notessa on erittäin suuri sovellusvalikoima, joka laajenee jatkuvasti.

4) Notessa voi avata useamman ikkunan kerralla. Tämä helpottaa työntekoa, kun esimerkiksi wilman ja sähköpostin saa yhtä aikaa auki tai analysoitava kuva/video näkyy samassa näytössä tuotettavan tekstin kanssa.

5) Opiskelijan unohtunut salasana voidaan vaihtaa nopeasti.

6) Laite on nopeasti resetoitavissa toisen oppilaan käyttöön.

Syksyllä 2013 hankittiin 32 kappaletta tabletlaitteita opiskelijoiden käyttöön ja  kahdeksan laitetta opettajien käyttöön sekä lisäksi kaksi lataussalkkua ja niihin Samsung Galaxy Android-kamerat. Kesällä -12 hankitut iPadit ovat olleet tutustumis-/opiskelukäytössä ja loppuvuonna -13 pelkästään musiikin ja kuvataiteen tunneilla käytössä.

Valmiita salkkuja ei Suomesta löytynyt kaikille varusteille. Säilytyssalkut tehtiin mittatilauksena, johon sopivat tablettien lisäksi näppäimistöt, verkkokeskitin ja Android -kamera.