lauantai 15. maaliskuuta 2014

Luxemburgin matka 2014

Luxemburg


Taustaa:

Kannuksen lukio osallistuu kansainväliseen LEADER-TV hankkeeseen, jossa Kannuksessa paikallisina toimijoina ovat Kannuksen kaupunki ja lukio sekä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän maaseutuopiston Kannuksen yksikkö. Yhteistyöprojekti on Clervaux-Viandenin (Luxemburg) ja Rieskan (Suomi) Leading-alueiden välillä.


Tavoitteet:

Tavoitteena on molempien toimijoiden osallistuminen lyhytelokuvien tuottamiseen nuorten media- ja kulttuuriosaamisen kasvattamiseksi. Hankkeella myös edistetään kansainvälistymistä ja muiden kulttuurien hyväksymistä ja niihin tutustumista. Molemmilta tahoilta osallistuu ryhmä lyhytelokuvien tekoon ja workshopeihin, sekä toiseen kulttuuriin tutustumiseen. Lisäksi molemmilta organisaatioilta osallistuu muutamia henkilökunnan / opettajien edustajia.


Projektissa mukana:

Kannuksen lukiosta mukana on kuvataiteen opettaja Jouko Karjalainen sekä neljä toisen vuoden opiskelijaa: Elina Heikkilä, Jasmina Luomala, Riina Peltola ja Katja Miettinen.


Aikataulu vaihdoille:

Kannuksesta käydään kaksi kertaa Luxemburgissa. Vastavierailut Suomeen tehdään vastaavasti kaksi kertaa. Ensimmäiset vaihdot toteutuvat keväällä 2014 ja toinen vaihtorupeama ajoittuu elo-syyskuun vaihteeseen 2014.Matkakertomus:


Seuraavassa lyhyt kertomus kuvien kera, mitä ensimmäinen vaihto Luxemburgissa piti sisällään.

Matka alkoi sunnuntaina 2.3. klo 12.00 maaseutuopiston pihalta ja perillä määränpäässä Troisviergen nuorisotalolla olimme saman päivän iltana noin klo 22.00 Luxemburgin aikaa. Paluumatkalle lähdettiin lauantaiaamuna 8.3. ja Kannukseen saavuttiin yöjunalla vasta seuraavana päivänä kuuden aikaan aamulla.

Gin ja Ben, valokuvauksen ja elokuvaamisen
opettajamme Luxemburgissa.
Heti ensimmäisenä työpäivänä maanantaina päästiin jo kokeilemaan valokuvausta. Lisäksi saatiin perusohjeita kameran toiminnasta.

Puheita pitivät niin paikalliset poliitikot,
kuin projektissa mukana olleet eri tahot.
Ensimmäinen työpäivä huipentui viralliseen tervetuloa -juhlaan. Juhlassa tarjottiin juhlamaljat sekä paikallista erikoisuutta, kilpikonnan muotoon leivottua yllätysleipää.

Yllätysleipä Luxemburgilaiseen
tyyliin.


Perinteinen tuolileikki on tuttu myös Luxemburgisssa.
Iltaisin järjestettiin erilaisia yhteisiä pelejä ja leikkejä. Tarkoituksena oli ryhmäyttää ja saada nuoret tutustumaan toisiinsa. Osan tapahtumista olivat suunnitelleet ja järjestäneet Luxemburgilaiset nuoret. Osasta vastasi meidän oma kahdeksan nuoren ryhmä.
      


Luxemburgin pääkaupungin, Luxemburgin
idyllistä kaupunkinäkymää.


Aamupäivisin lähdimme erilaisille tutustumisretkille. Samalla oppilaat harjoittelivat kuvaamista. Retket suuntautuivat niin lähikyliin kuin itse pääkaupunkiin, Luxemburgiin.

Suurlähettiläs Marja Lehto
Luxemburgilaiset olivat järjestäneet meille yllätyksen, jota ei lukenut päivän matkaohjelmassa. Pääsimme vierailykäynnille Suomen Luxemburgin suurlähetystöön. Lähetystössä tapasimme itse suurlähettiläs Marja Lehdon henkilökuntineen. Hän kertoi, että Suomen Luxemburgin suurlähetystö avattiin 1.8.1995. Suurlähetystö on myös pienin Suomen suurlähetystöistä. Puhuttuamme muutaman päivän pääsääntöisesti englantia, tuntui virkistävältä kuulla tuttua suomea.
Pipa Pärssinen lukee suomenkieliset uutiset RTL:n studiolla.
Pääsimme tutustumaan myös Luxemburgin radio- ja televisioasemaan (RTL). Kiersimme sokkeloista rakennukskompleksia oppaamme johdatuksella ja eräässä huoneessa Suomesta kotoisin oleva mies kertoi meille selvällä Suomen kielellä omasta editoijan työstään.


Kuvamateriaalin editointia
RTL:n studiolla
Jasmin Luomala ja Elina Heikkillä perehtyvät
järjestemäkameran elokuvausominaisuuksiin
Clervauxin kaupungissa.
Erilaiset kuvaamiseen liittyvät työpajat rytmittivät päiväohjelmaa. Aamupäivisin oli tutustumiskäyntejä ja lounaan jälkeen erilaisia teoriaan ja käytäntöön liittyviä pajatunteja. Kameraan tutustuttiin niin valokuvaamisen, kuin elokuvaamisen kannalta. Pedagoginen suuntaus oli try and learn -pohjainen.


Clervauxin katedraali yöllä.
Clervauxin vanha linna yöllä.Kaikki kahdeksan mukana ollutta kannuslaista nuorta.
Yksi hienoimmista kohteista oli kuvan taustalla näkyvä Viandenin linna. Linna on täysin restauroitu ja palautettu parasta kauttaan vastaavaan kuntoon.Keskittynyttä elokuvan editointia.
Aikataulu ei pitänyt aivan paikkaansa ja lopussa tulikin kiire saada kuvat analysoitua ja elokuvat editoitua. Nuoret tekivät loppuviikosta pitkää iltaa saadakseen omat kuvauksensa esityskelpoiseen kuntoon ja tallennettua. Uudet ohjelmat, koneet ja opittavat asiat loivat omat haasteensa.Päivät olivat pitkiä ja työntäyteisiä. Aamupala alkoi joka päivä viimeistään puoli kahdeksalta ja illat venyivät lähes yhteentoista. Tämän jälkeen päästiin omiin 2-4 hengen huoneisiin lepäämään. Tästä huolimatta lähtöaamun viimeisessä ryhmäkuvassa meno oli näinkin vauhdikasta.
Koko sakki viimeisessä yhteiskuvassa lähtöaamuna. Mukana oma ja Luxemburgin porukka. Ainoastaan opettajamme Gin ja Ben puuttuvat. Olivat kuvaamassa meitä.


Teksti ja kuvat: JK

1 kommentti:

  1. Vau, miten hienoja kuvia ja kiinnostavaa tietoa matkastanne!
    Menestystä projektillenne!

    VastaaPoista